Jump to content
Sign in to follow this  
vanda

Tuatara Oftewel Brughagedis

Recommended Posts

Henry de 111-jarige tuatara wordt vader(AP)

ma 26/01/09 14:08 - In Nieuw-Zeeland is Henry de tuatara op 111-jarige leeftijd vader geworden van 11 kleintjes.

Tuatara's of brughagedissen zijn bedreigde reptielen die enkel in Nieuw-Zeeland voorkomen. Henry kwam als 70-jarige in een kweekprogramma van een museum terecht maar van kweken was nog niet veel in huis gekomen.

 

Hij had namelijk een gezwel op zijn penis en was geweldig agressief tegenover zijn soortgenoten, ook de vrouwtjes.

 

In 2002 werd het gezwel operatief verwijderd en daarna was hij niet agressief meer. Maar de biologen in het museum hadden Henry al opgegeven als deelnemer aan hun kweekprogramma.

 

Tot hij in maart betrapt werd op geknuffel met Mildred, wat resulteerde in 11 eieren. En daar zijn nu 11 baby-tuatara's uitgekropen...

 

Geen hagedissen

Tuatara betekent "stekelige rug" in de Maoritaal en ondanks hun Nederlandse naam, brughagedis, zijn tuatara's geen hagedissen. Het zijn reptielen die afstammen van een vroege afsplitsing van de andere reptielen, al in de tijd van de dinosaurussen.

 

Ze hebben dan ook een aantal primitieve kenmerken, zoals hun schedel die niet veel veranderd is sinds hun ontstaan 200 miljoen jaar geleden en hun ribben die veel gelijkenis vertonen met de ribben van vissen.

 

(AP) De mannetjes zijn vanaf hun 20e in staat om zich voort te planten maar ze zijn pas echt volwassen als ze 70 zijn. Hoe oud de dieren kunnen worden, is niet zeker. Duidelijk is dat ze meer dan 100 jaar oud kunnen worden en gedacht wordt dat ze zelfs 150 of 250 jaar kunnen halen.

 

Ze zijn bedreigd doordat de mens in Nieuw-Zeeland roofdieren en vooral ratten ingevoerd heeft. Die eten de eieren op die de tuatara's op geringe diepte in de grond leggen.

 

Op de hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland zijn ze uitgestorven, ze komen enkel nog maar voor op een aantal kleine eilandjes waar geen roofdieren zitten. Op een aantal eilandjes zijn ze ook opnieuw uitgezet nadat de ratten er uitgeroeid werden.

 

Er lopen nu ook kweekprogramma's om de tuatara's opnieuw uit te zetten in omheinde reservaten op de hoofdeilanden. En daar werkt Henry vanaf nu dus actief aan mee.

post-9-1233054628.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

jah ik had het ook gelezen mooi verhaal brughagedissen zijn geloof ik beschermt

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi beestje!

@ ingel

ik geloof dat ik wel eens heb gelezen dat ze beschermt zijn ja

 

groetjes laura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natuurlijk zijn deze dieren beschermd en maar goed ook.

Dit dier was vorige eeuw bijna ten dode opgeschreven door het toedoen van de mens en dit terwijl dit dier hier al een paar miljoen jaar op aarde ronddwaald zonder bijna een gedaanteverwisseling te hebben ondergaan, ze worden dan ook wel eens levende fosielen genoemd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×