Jump to content
Sign in to follow this  
BP-Reptiles

Huisvesting

Recommended Posts

Baardagamen zijn relatief grote reptielen en hebben daarom dus ook een relatief groot terrarium nodig. Voor volwassen baardagamen is een terrarium van minimaal 100cm (lang) x 50cm (breed) x 50cm (hoog) nodig. Dit zijn echt de minimalen maten voor één baardagaam! Voor een duo baardagamen zijn de minimalen maten 120cm x 50cm x 50cm.
Dwergbaardagamen kunnen het met een iets kleiner terrarium af. Toch heeft één dwergagaam een terrarium nodig van 70 x 40 x 40 of voor een duo 100 x 40 x 40.

Groter is natuurlijk altijd beter.

Terraria zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Vaak zijn deze gemaakt van glas. Uiteraard kun je deze ook vrij gemakkelijk zelf maken van hout, er staan op dit forum genoeg voorbeelden van terraria welke door leden zelf gemaakt zijn. Vragen omtrent de bouw van het terrarium kunt u dan ook gewoon in het daarvoor bestemde topic stellen.

Waar goed opgelet dient te worden tijdens het zelfbouwen van een terrarium:
Zorg voor genoeg en goede ventilatie en voldoende lichtpunten (warmte spot en uv-b ) Een baardagaam is erg gesteld op licht. Zorg ervoor dat u alles goed afkit en deze ook goed laat uitharden. Meet u benodigde glas pas op als u terrarium “geheel” af is zo voorkomt u een hoop gedoe ;-)

Gebruik geen aquaria oid. deze zijn ongeschikt om als terrarium te gebruiken, omdat de baardagaam altijd via boven benaderd moet worden iets wat een baardagaam totaal niet fijn vind. De natuurlijke vijand van de baardagaam zijn met name vogels, en je raad het al die komen altijd van boven. Zorg er daarom altijd voor dat u een terrarium heeft met schuifruiten zo benaderd u uw baardagaam altijd via de voorkant en zorgt voor veel minder stress.

 

Nu komen we op het punt waar we het terrarium gaan plaatsen. Je kunt deze natuurlijk niet zomaar ergens neer ploffen. Er moet namelijk met aardig wat dingen rekening worden gehouden. Denk hierbij aan tocht, hier kunnen baardagaam heel slecht tegen. Ook moet deze niet in de volle zon staan de temperatuur zal hierdoor veel te hoog oplopen wat weer zorgt voor oververhitting welke een dood tot vervolg kan hebben. Ook moet u rekening houden met evt. andere huisdieren. Heeft u bijvoorbeeld en hond of kat plaats het terrarium dan niet te laag. Dit kan voor een baardagaam aardig wat onnodige stress opleveren.

 

Zal op een later moment nog een topic starten over de terrariumtechniek en inrichting.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×